Sacharidy, proteiny a tuky představují základní živiny, bez kterých by se náš organismus neobešel. Každá z těchto kategorií v našem těle plní určité funkce, a aby zdraví nevázlo, je třeba stravu také nějak vyvážit. Obsahovat by měla zhruba 25 – 30 % tuků, asi 60 % sacharidů a 15 % proteinů. A v jakých potravinách tyto látky najít, k čemu slouží? Pojďme si je nyní stručně představit.
Sacharidy
Sacharidy jsou nepřesně také nazývány jako cukry a pro náš organismus představují největšího dodavatele energie. Funkcí mají více:
- energie pro fyzický výkon,
- energie pro nervovou soustavu a mozek,
- zásobní látky,
- složky hormonů a koenzymů,
- stavební prvek pojivových tkání, tedy chrupavek a vazů.
Nevýhodou sacharidů je bohužel to, že je nelze moc dobře skladovat. Jejich rezervy v těle jsou malé, rychlostí blesku se spotřebují a zvláště při cvičení je musíme dodávat. Rozdělit si je můžeme na dvě skupiny:
- Jednoduché sacharidy: Jde o jednoduchý a rychlý zdroj energie, který ale brzy způsobí i únavu organismu a následující hlad. Patří k nim například třtinový cukr, med, ovoce, sladkosti (= prázdné kalorie).
- Složené sacharidy: Tyto sacharidy se vstřebávají delší dobu, díky čemuž umí i zasytit. Jsou primárním zdrojem energie. Některé z nich obsahují navíc minerály a důležité vitamíny. Jde třeba o rýži, zeleninu a celozrnné potraviny, brambory, ovesné vločky.
Zvláště pro diabetiky a redukční dietu jsou pak vhodné potraviny s nízkou hodnotou GI, tedy glykemického indexu. Ten v podstatě vyjadřuje rychlost, jakou se sacharidy přemění na glukózu, která se posléze dostane do krevního oběhu. Jako vhodné potraviny lze označit ty, jejichž glykemický index je menší, než 50.
Potravina | Hodnota GI |
Smažené hranolky | 110 |
Med | 90 |
Česnek | 10 |
Brokolice | 10 |
Paprika | 10 |
Kořenová zelenina | 10 |
Sójové boby v konzervě | 14 |
Hořká čokoláda (70 %) | 22 |
Droždí | 25 |
Plnotučné mléko | 25 |
Červená čočka | 27 |
Vařená cizrna | 30 |
Ovocná marmeláda | 30 |
Odstředěné mléko | 30 |
Slazený jogurt | 35 |
Pomeranče, hrušky | 35 |
Rajčatový džus | 40 |
Červené fazole | 40 |
Mrkvový džus | 44 |
Ovesná kaše | 48 |
Jahody, mango | 50 |
Tuky
Tuky patří k jednoduchým lipidům a krom vlivu na náš organismus mají i neopomenutelný technický význam – slouží totiž také k výrobě mýdel, laků a barviv. Dnes se však zaměříme spíš na jejich funkci v organismu:
- energie pro svaly,
- uchovávání a vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (tj. A, D, E a K),
- ochrana životně důležitých orgánů,
- termoregulace,
- zásobování těla mastnými kyselinami.
Obecně známe rozdělení tuků na dobré a špatné. Dvě třetiny příjmu tuků by měl tvořit samozřejmě ten dobrý, zbylá třetinka pak zbývá na tuk takzvaně špatný. Toho se snažíme přijímat co nejméně.
Dobré tuky
Jde o tuky rostlinného původu či rybí tuk. Kde je najdeme?
- rostlinné oleje (krom palmojádrového a kokosového)
- rostlinné tuky
- ořechy
- semena olejnatých plodin
- losos
- sardinky
- makrela
Špatné tuky
Jde především o tuky živočišného původu. Najdeme v nich velké množství mastných nasycených kyselin a v naší potravě mají minimální podíl.
- máslo
- sádlo
- tučné maso
- plnotučné mléčné výrobky
- uzeniny
- tučné zákusky a dezerty
- trvanlivé pečivo
Proteiny
Proteiny (bílkoviny) jsou složeny z aminokyselin. Většinu z nich si naše tělo neumí vytvořit, a tak je třeba je přijímat z kvalitních potravin. A proč to, k čemu bílkoviny slouží?
- Proteiny jsou základní stavební jednotkou orgánů a svalstva.
- Organismus je využívá jako zdroj energie, když není k mání dostatek sacharidů a tuků.
- Jsou nezbytné pro tvorbu zubů, kostí.
- Podílejí se na tvorbě nukleových kyselin, enzymů a hormonů.
Bílkoviny, stejně jako tuky, se dělí na dvě kategorie dle výskytu:
- Živočišné bílkoviny: kuřecí a krůtí maso, králík, ryby, vejce, mléčné výrobky.
- Rostlinné bílkoviny: sója, fazole, čočka, hrách, brambory.
Co udělat chcete–li být fit, mít dobrou kondici a být zdraví……….
Můžete si také stáhnout “ 10 důvodů, PROČ se ženám nedaří zhubnout“
1 komentář u Sacharidy, proteiny a tuky